| Oblast standardizacije | Nemetalni materijali
 | 
| Tehnički komitet | BAS/TC 11- Nafta i naftni derivati | 
| Termin (EN) | sweetening | 
| Definicija (EN) | process for improving the odour of a light distillate or
reducing its corrosiveness, consisting in removing
hydrogen sulfide and mercaptans or converting the
latter to disulfides
NOTE Before treatment, the distillate is termed sour;
after treatment, it is termed sweet. | 
| Termin (FR) |  | 
| Definicija (FR) |  | 
| Termin (DE) |  | 
| Definicija (DE) |  | 
| Termin (BS) | slađenje | 
| Definicija (BS) | postupak za poboljšanje mirisa ili smanjenje korozivnosti
lahkog destilata. Sastoji se od uklanjanja hidrogensulfida
i merkaptana ili pretvaranja merkaptana u disulfide
NAPOMENA Prije obrade, destilat se naziva kiselim;
nakon obrad, naziva se slatkim | 
| Termin (HR) |  | 
| Definicija (HR) |  | 
| Termin (SR) |  | 
| Definicija (SR) |  | 
| Datum | 2016-03-03 | 
| Standardi | BAS ISO 1998-4:2000 | 
|---|