Izdavanje IIN broja

Identifikacioni broj izdavaoca (IIN - Issuer Identification Number) je prvih šest cifara dugačkog broja koji se nalazi na prednjoj strani debitnih ili kreditnih kartica i drugih personalizovanih kartica poput onih koje se koriste za zdravstvene sisteme.

To je standardizovana globalna šema numerisanja koja se koristi za identifikaciju institucije koja je izdala karticu. IIN struktura je definisana u BAS ISO/IEC 7812-1, Identifikacione kartice - Identifikacija izdavalaca - Deo 1: Sistem numeracije, razvijen od strane zajedničkog tehničkog komiteta ISO/IEC JTC 1, potkomitet SC 17, Kartice i lična identifikacija, a usvojenog od strane BAS/TC 1, Informaciona tehnologija.

Svakom izdavaocu kartice može biti dodijelјen samo jedan (1) identifikacioni broj izdavaoca (IIN). IIN treba koristiti za identifikaciju samo izdavaoca kartice. Imati samo jedan IIN znači da morate koristiti ovaj IIN na takav način da može identifikovati sve proizvode, usluge, geografske lokacije i tehnologije koje vaša kompanija trenutno nudi ili bi možda želјela da ponudi u budućnosti. Zahtev za drugi IIN se automatski odbija.

U današnjem svijetu, gdje se novi proizvodi i usluge sa karticama uvode gotovo svakodnevno, od vitalne je važnosti da odgovarajuća priprema za buduće poslovanje sa karticama u vašoj kompaniji započne sada.

U cilјu dobijanja više informacija o ovom predmetu i popunjavanje obrasca preporučujemo Vam da kupite standarde BAS ISO/IEC 7812-1:2018, Identifikacione kartice - Identifikacija izdavaoca - Dio 1: Sistem numerisanja i BAS ISO/IEC 7812-2:2018, Identifikacione kartice - Identifikacija izdavaoca - Dio 2: Prijava i procedure registracije (standardi su na engleskom jeziku).

Kupovina ovih standarda nije obavezna. 

Dodatne informacije o IIN broju pročitajte ovdje.

Obrazac zahtjeva za izdavanje IIN broja preuzmite ovdje.

Ukoliko imate dodatna pitanja, kontaktirajte nas putem e-maila stand@isbih.gov.ba.