BAS EN 15610:2020

Područje primjene na željeznici - Akustika - Mjerenje hrapavosti tračnica i točkova u vezi sa stvaranjem buke


Opće informacije
Status: Važeći
Broj strana: 36
Jezik: Engleski
Izdanje: 2.
Metoda usvajanja: Proglašavanje
Nadnevak objave: 24.06.2020
Tehnički komitet:
Direktiva:
2008/57/EC, Interoperabilnost željezničkih sustava;
...

Apstrakt
1.1.Ovaj dokument precizira metodu direktnog mjerenja za određivanje hrapavosti površine šine i točka, koja je povezana sa bukom kotrljanja („akustična hrapavost“), u obliku spektra opsega jedne trećine oktave. Ovaj dokument opisuje metod za: a) izbor mjernih položaja duž kolosjeka ili odabir točkova vozila; b) izbor bočnih položaja za mjerenja; c) postupak prikupljanja podataka; d) obradu podataka merenja radi procjene skupa spektra hrapavosti opsega jedne trećine oktave; e) predstavljanje ove procjene za upoređivanje sa granicama akustične hrapavosti; f) poređenje sa zadanom gornjom granicom u pogledu spektra talasne dužine talasnih opsega od jedne trećine; g) zahtjeve mjernog sistema. 1.2 Primjenljivo je na: a) ispitivanje usaglašenosti referentnih dionica pruga u odnosu na prijemni test za buku koju emituju željeznička vozila; b) ispitivanje performansi kolosjeka u odnosu na buku koju emituju željeznička vozila; c) prihvatanje stanja radne površine samo u slučaju kada je zvučna hrapavost kriterijum prihvatljivosti; d) procjenu stanja površine točkova kao ulazni podatak za akustično prihvatanje kočionih blokova; e) procjena hrapavosti točka i šine kao ulazni podatak za proračun kombinovane hrapavosti šine; f) poređenje sa zadanom gornjom granicom u pogledu spektra talasne dužine talasnih opsega od jedne trećine; g) zahtjeve mjernog sistema. f) dijagnostika problema vezanih za buku koju proizvodi kontakt šina- točak za određene šine ili točkove; g) procjenu hrapavosti točka i šine kao ulaznog podatka za modeliranje buke kotrljanja; h) procjenu hrapavosti točka i šine kao ulaznog podatka za metod razdvajanja izvora buke. 1.3 Nije primenljivo na: a) mjerenje hrapavosti (hrapavost šine, hrapavost točka ili kombinovana hrapavost) korišćenjem indirektne metode; b) analiza efekta interakcije između točka i šine, kao „kontaktni filter“; c) odobravanje reprofiliranja šina i točkova, uključujući operacije brušenja šine, osim onih gde je akustična hrapavost specifično kriterijum odobrenja (a ne kriterijumi kvaliteta brušenja kao što je predviđeno npr. EN 13231-3); d) karakterizacija geometrije kolosijeka i kotača, osim ako je povezana sa stvaranjem buke. c) odobravanje reprofiliranja šina i točkova, uključujući operacije brušenja šine, osim onih gde je akustična hrapavost specifično kriterijum odobrenja (a ne kriterijumi kvaliteta brušenja kao što je predviđeno npr. EN 13231-3); d) karakterizacija geometrije kolosijeka i kotača, osim ako je povezana sa stvaranjem buke.

Životni ciklus
...

Izvorni dokument i stepen usklađenosti
  • EN 15610:2019, identičan

Veza sa BAS standardima