Објављен Гласник 4/20

Институт за стандардизацију БиХ је припремио и објавио Гласник број 4/20.

Дио Гласника је посвећен Свјетском дану стандарда, који се обиљежава сваке године 14. октобра. Овогодишња порука Међународне комисије за електротехнику (IEC), Међународне организације за стандардизацију (ISO) и Међународног савеза за телекомуникације (ITU) била је „Заштита планете кроз стандарде“. У поруци се истиче сљедеће: „Да бисмо ограничили људски утицај на нашу планету, морамо да покажемо стварну политичку вољу, предузмемо конкретне мјере и имамо праве алате. Међународни стандарди су један од тих алата.“ 

Захваљујући интернет технологији, наши аутомобили нам не омогућавају само телефонирање у ауту већ нас упозоравају ако смо се престројили у погрешну траку, обавјештавају нас о тренутној ситуацији у саобраћају. Пружају нам информације о томе гдје се налази најближа бензинска пумпа. Како се технологија све чешће употребљава у возилима, аутомобилска индустрија се суочава с исконским изазовом нашег времена: заштитом глобалне аутомобилске инфраструктуре од сајбер криминалаца, чији је циљ крађа података и преузимање контроле над аутомобилским системима у злонамјерне сврхе. И о овој веома актуелној и занимљивој теми можете прочитати више у Гласнику 4/20. 

Такође, информишите се и о беспилотним летјелицама и беспилотним авионским системима који играју главну улогу током пандемије COVID-19, посебно у помагању достављања помоћи или праћења поштовања физичког дистанцирања. 

У Гласнику ћете наћи и информације о новим објављеним, замијењеним и повученим BAS стандардима.