Objavljen Glasnik 4/20

Institut za standardizaciju BiH pripremio je i objavio Glasnik broj 4/20

Dio je Glasnika posvećen Svjetskom danu standarda, koji se obilježava svake godine 14. listopada. Ovogodišnja poruka Međunarodnog povjerenstva za elektrotehniku (IEC), Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) i Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) bila je „Zaštita planeta kroz standarde“. U poruci se ističe sljedeće: „Kako bismo ograničili ljudski utjecaj na naš planet, moramo pokazati stvarnu političku volju, poduzeti konkretne mjere i imati prave alate. Međunarodni su standardi jedan od tih alata.“ 

Zahvaljujući internetskoj tehnologiji, naši automobili nam ne omogućuju samo telefoniranje u autu već nas upozoravaju ako smo se prestrojili u pogrešni trak, izvješćuju nas o trenutačnoj situaciji u prometu. Pružaju nam informacije o tome gdje se nalazi najbliža benzinska postaja. Kako se tehnologija sve češće upotrebljava u vozilima, automobilska se industrija suočava s iskonskim izazovom našeg vremena: zaštitom globalne automobilske infrastrukture od cyber kriminalaca, čiji je cilj krađa podataka i preuzimanje kontrole nad automobilskim sustavima u zlonamjerne svrhe. I o ovoj veoma aktualnoj i zanimljivoj temi možete pročitati više u Glasniku 4/20. 

Također, informirajte se i o bespilotnim letjelicama i bespilotnim zrakoplovnim sustavima koji igraju glavnu ulogu tijekom pandemije COVID-19, posebice u pomaganju dostavljanja pomoći ili praćenja poštovanja fizičkog distanciranja. 

U Glasniku ćete naći i informacije o novim objavljenim, zamijenjenim i povučenim BAS standardima.